Naar het artikel

Woorden met C en 8 weetjes over Scrabble die je gaan verbazen

Scrabble is een spel met zo’n rijke geschiedenis en zoveel taalversies dat er over Scrabble over de hele wereld master- en doctoraatscripties worden geschreven en wettenschappelijke onderzoeken worden gedaan. Kun je geen woorden met C of woorden met Y vinden? Met behulp van ons portaal kun je allerlei woorden maken, waaronder woorden met C en woorden met Y. Natuurlijk is niet al deze informatie interessant voor de gemiddelde Wordfeud-speler, maar er zijn wel een aantal weetjes die je misschien echt zullen verrassen… Of ze zullen je helpen om een goede indruk te maken op een feestje of je eerste date!

1. Woorden met C en WordFeud. Scrabble is bedacht door een werkloze

Als je op dit moment werkloos bent en je denkt dat je jouw kans hebt gemist, kun je het voorbeeld van Alfred Mosher Butts nemen. Begin jaren dertig van de vorige eeuw voelde de man zich echt verdwaald op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Hij was architect van beroep, maar kon geen geschikte baan vinden. Maar hij gaf niet op. Bij het analyseren van de regels van bordspellen kwam hij op het idee om iets nieuws te maken. Het begin was moeilijk, omdat veel bedrijven zijn idee hebben afgewezen. Maar uiteindelijk vond hij iemand die zijn geld in het project zou investeren. Het is moeilijk te ontkennen dat het een van de beste investeringen van het interbellum was.

2. De auteur van het spel verdiende 50.000 dollar per jaar uit auteursrecht

Als we het over de auteur van Scrabble hebben, is het moeilijk om zijn verdiensten niet te noemen. Natuurlijk waren ze hoog, maar als we ze vergelijken met de huidige winsten van Matel of Hasbro, lijken ze misschien niet zo indrukwekkend. 5 cent per verkocht exemplaar is niet veel, zelfs als we rekening houden met het enorme aantal verkochte exemplaren Scrabble. Bovendien is het auteursrecht vervalt in 1974. Butts hoefde zich geen zorgen te maken over zijn dagelijks leven, maar hij hoopte zeker op meer.

3. Tot 1993 werden er 100 miljoen exemplaren verkocht

De daaropvolgende taaledities verschenen geleidelijk aan gedurende enkele tientallen jaren. Voor de Tweede Wereldoorlog werd het spel vooral op de Amerikaanse markt verkocht, in Nederland werd het in de jaren zeventig van de vorige eeuw populair. In de afgelopen jaren is ook de markt van online Scrabble-varianten erg belangrijk geworden. En tot slot werd er enorm veel geld verdiend met mobiele applicaties. Dit is echter een onderwerp voor een apart gesprek. Het volstaat te zeggen dat vandaag de dag alle varianten (officieel of niet), zowel in de traditionele als in de digitale versie (inclusief op smartphone), in enkele tientallen miljoenen per jaar worden verkocht.

4. Er bestaat een variant van het spel zonder willekeur. De langste woorden met C en woorden met Y in het Scrabble-woordgenerator.

Hoewel Scrabble een spel is waarbij het toeval veel minder belangrijk is dan bij andere soortgelijke bordspellen, is willekeur hier ook aanwezig. Er bestaat echter een variant van het spel waarbij hij helemaal niet voorkomt. In een Belgische Scrabble-variant gebruiken de spelers dezelfde set blokjes en hebben ze dus precies dezelfde kansen om het best mogelijke resultaat te bereiken. Hoewel de wedstrijd dan eerlijker is, wordt het minder spectaculair en heeft het daarom een veel kleinere schare fans.

5. In het Armeens wordt er met 146 blokjes gespeeld

Het aantal blokjes varieert enigszins in verschillende talen. Meestal schommelt het rond de 100 (Nederlands – 102, Engels – 100, Frans – 102, enz.). In het Armeens zijn dat er 146! Er zijn 3 blanco blokjes in de set. Het spel wordt gespeeld op een bord bestaande uit 17 x 17 vakjes. Toch is het niet de grootste Scrabble…

6. In een van de Scrabble varianten kun je woorden maken met 25 letters!

Ja, het is geen vergissing. In een zelden gebruikte onofficiële versie van Scrabble bestaat het bord uit 25 bij 25 vakjes, waardoor het theoretisch mogelijk is om zelfs een woord met 25 letters te maken. In veel talen is dit een puur hypothetische mogelijkheid. In het Nederlands, Engels of Frans bestaan dergelijke woorden wel, maar het zijn taalkundige beesten, moeilijk te leggen, onder andere vanwege de lengte van de naam – er zouden immers minstens vier beurten nodig zijn om ze te maken. De gemakkelijkste manier zou waarschijnlijk zijn om ze in het Duits te maken, maar ook hier zijn 25-letterwoorden een echte zeldzaamheid, zelfs in deze variant van Scrabble.

7. Het eerste wereldkampioenschap werd in 1972 in Frankrijk gehouden

Het specifieke karakter van het spel vereist dat een wedstrijd alleen in een specifieke taal kan worden gespeeld. Daarom kunnen er wereldkampioenschappen in het Engels zijn, wereldkampioenschappen in het Italiaans, Russisch, Nederlands, Pools, enz. De eerste van dergelijke wedstrijden werden echter niet in de VS of Groot-Brittannië georganiseerd, maar in Frankrijk. Engelstalige spelers kunnen sinds 1991 deelnemen aan kampioenschappen en Spaanse spelers sinds 1997.

8. Scrabble is een spel van Amerikaanse presidenten, acteurs en tennisspelers

Onder de Scrabble-spelers die zich op hoog niveau met het spel bezighouden zijn er vertegenwoordigers van bijna alle beroepen in de wereld. Acteurs als Jennifer Aniston en Richard Burton, president Nixon en TV-persoonlijkheid Oprah Winfrey. Tennisspelers doen ook graag aan Scrabble, onder andere de zeer succesvolle tennisspeelster, Martina Navratilova. De legendarische Tsjechische vrouw wint niet alleen graag op het veld, maar ook op het Scrabble-bord.

Misschien maak je kruiswoordpuzzels? Probeer deze gratis online kruiswoordpuzzel maker – Puzzle Maker.

Of misschien los je kruiswoordpuzzels op? Bekijk de gratis website waarmee je elk kruiswoordraadsel kunt oplossen https://mots-croisés.fr/.

Als je kruiswoordpuzzels oplost in het Pools, raden we deze website aan https://krzyżówka.pl/.

Hou je van Scrabble spelen? Probeer dit unieke hulpmiddel om te winnen in elk spel – Tricher au Scrabble.

Of misschien moet je woorden in de tekst tellen? Dit kun je doen met Conta Parole.

Je kunt ook woorden en letters tellen met Contador de Palabras.