Naar het artikel

Woorden met Q in Scrabble – tijdlijn van het meest populaire woordspel ter wereld

Hoewel het voor veel fans van Wordfeud of het traditionele Scrabble slechts een spel lijkt te zijn waarbij wij met letters woorden moeten maken, weten bekwame spelers dat dit een van de meest populaire woordspellen is. Bovendien is het bijna 90 jaar oud. De langste woorden met Q en woorden met X in het Scrabble-woordenboek. Als je wilt opscheppen over jouw kennis van de geschiedenis van Scrabble of als je gewoon nieuwsgierig bent, bekijk dan zeker deze tijdlijn!

Kun je geen woorden met Q en woorden met X vinden? Ben je niet zeker of jouw woorden met Q in het Scrabble-woordenboek staan? Met behulp van ons portaal kun je allerlei woorden maken, waaronder woorden met Q en woorden met X. Bekijk alle woorden met Q van ons portaal en win een wedstrijd.

Scrabble’s oude dagen

500 v.Chr. – de eerste bordspellen worden gemaakt in het oude Egypte. Dit zijn nog steeds relatief eenvoudige spellen, die veel meer doen denken aan de oude versie van “mens-erger-je-niet”, maar toen al vrij populair.

3000 v.Chr. – in Mesopotamië ontstaat Backgammon en wordt al snel het populairste bordspel van de hele oude wereld.

144 n.Chr. – in Ierland ontstaat Fidchell.

1622 – in de VS worden de spelers van stoolball gestraft door confiscatie van het bordspel.

19e eeuw– steeds meer bordspellen worden gemaakt in Europa en de VS – ze worden gespeeld door vertegenwoordigers van alle sociale klassen.

1899 – in Poughkeepsie wordt Alfred Mosher Butts geboren. Zijn vader is advocaat en zijn moeder is lerares op school. Het kind heeft interesse in kunst en wetenschap.

XX eeuw en woorden met Q in WordFeud

De jaren 20 van de 20e eeuw – in de VS neemt de verkoop van tijdschriften met puzzels en anagrammen meerdere malen.

1924 – de jonge Alfred is afgestudeerd aan de Universiteit van Pennsylvania met een diploma in de architectuur. Op dat moment denkt hij nog niet aan het maken van een bordspel.

1931 – Butts analyseert bordspellen en verdeelt ze in cijferspellen (bingo, dobbelstenen), zetspellen (schaken, dammen, go), woordspellen (anagrammen, kruiswoordraadsels). Om het perfecte spel te creëren, combineert hij de kenmerken van alle drie, waardoor het eerste project, Lexiko, ontstaat, dat later zijn naam verandert in Criss Cross Words. Het idee van Butts vindt geen waardering bij andere bedrijven die bordspellen produceren. Alleen James Brunot is geïnteresseerd in het spel.

1938 – het eerste exemplaar van het spel wordt officieel verkocht in de VS.

1948 – het spel dat al Scrabble heet, wordt geproduceerd in een verlaten school in Dodgingtown, Connecticut. Binnenkort wordt daar een fabriek gebouwd.

1949 – James Brunot en zijn vrouw, die de fabriek runnen, verkopen 2400 exemplaren van het spel, maar sluiten het jaar door rood te staan met 450 dollar. Toch geven Brunot en zijn vrouw niet op en halen ze meer omzet in het volgende jaar.

1952 – de productie- en distributierechten worden van Brunot en zijn vrouw overgenomen door de firma Selchow and Righter, die de distributie op grote schaal begint.

1953 – Selchow and Righter verkopen bijna 4 miljoen exemplaren van het spel. In hetzelfde jaar vindt de eerste wijziging van de spelregels plaats.

1955 – exemplaren van het spel worden in Australië en Groot-Brittannië verkocht.

1972 – Scrabble verovert Francję. Hippolyte Wouters organiseert er het eerste wereldkampioenschap in het Frans. In dit jaar wordt ook in het eerste kampioenschap gespeeld.

1974 – het auteursrecht van de auteur van het spel, Alfred Butts, vervalt. Tot nu toe heeft hij ongeveer 50.000 dollar per jaar verdiend.

1976 – opnieuw worden de regels van het spel een beetje veranderd. Van nu af aan kan er de speler ook passen.

1985 – een simpel bordspel van Butts wordt uitgegeven – Alfred’s Other Game, maar het is niet zo succesvol als Scrabble.

1986 – Selchow and Righter verkopen het spel vlak voor het faillissement aan Coleco.

1989 – de regels van het spel worden voor de derde keer gewijzigd, maar het zijn heel kleine aanpassingen die het spel zelf nauwelijks beïnvloeden.

1990 – een vierde wijzigingen van de regels om ze uniformer te maken en de situaties in kwestie te verduidelijken.

1991 – het eerste wereldkampioenschap in het Engels wordt gehouden in de VS.

1993 – Butts sterft 6 dagen voor zijn 94ste verjaardag. Het spel wordt al op alle continenten verkocht. In hetzelfde jaar wordt het eerste kampioenschap in het Pools gehouden.

1997 – het eerste wereldkampioenschap in het Spaans wordt in Spanje gehouden.

XXI eeuw en woorden met Q in WordFeud

2002 – op kurnik.pl ontstaat Szkrable, later hernoemd tot Literaki 😉 (Literaxx in het Engels).

2004 – Scrabble wordt geïntroduceerd in de Amerikaanse National Toy Hall of Fame.

2006 – het eerste Wereldkampioenschap Jeugd vindt plaats.

2009 – in de VS wordt de Noord-Amerikaanse Unie voor de Scrabble-spelers opgericht. De eerste wedstrijden van Literaki worden in Polen op kurnik.pl georganiseerd. Pakorn Nemitrmansuk wordt de meest getitelde speler in het wereldkampioenschap.

2011 – The Hub introduceert het spelshow Scrabble Showdown, een variant van de traditionele Scrabble

2019 – Nigel Richards wint het vijfde wereldkampioenschap en wordt daarmee veruit de beste speler ooit.